Innlegg

Viser innlegg fra 2017

Fremgang!

Bilde
De siste ukene har jeg ikke fått jobbet så veldig mye med kniven, og derfor ikke oppdatert bloggen på en god stund. Dette har vært mye på grunn av avspaseringer, tentamner osv. Men litt framgang har det vært, og forrige kunst og håndverkstime kom jeg enda lengre i borringen av emnet mitt. Nå er det bare ca. en millimeter som mangler, og jeg krysser fingrene på den resterende borringen vil gå knirkefritt etter jul.

Borring i hovedemne

Bilde
De siste ukene har jeg begynt å borre i hovedemnet mitt. Det var veldig hardt i forhold til prøveemnet, og derfor også veldig tidkrevende. Det var også veldig lett å knekke borret, noe jeg også gjor, to ganger(!) Heldigvis var det borret så veldig langt nedi treverket så det skulle ikke så masse til for å få det opp. Hullet er ennå ikke djupt nok for tangen til å gå helt inn, så jeg må nok fortsette med borringen neste uke også. På dette bildet ser man det knekte borret sitte nedi emnet. Jeg måtte borre rundt borret, for å så bruke tang for å dra det opp.        Jeg brukte små filer å rasper for å tilpasse hullet etter borring. Jeg må fortsatt borre litt til for å få kniven til å passe.

Kapping av tangen

Bilde
I dag har jeg kappet av litt av tangen på kniven min. Tangen er det som skal gå nedi skaftet, og jeg hadde måttet ha borret et veldig djupt hull hvis hele orginaltangen skulle gå nedi. Det var derfor jeg kappet av litt i lengden. Jeg brukte en baufil til å sage med, noe som var en virkelig tålmodighetsprøve, men det var verdt det, og jeg er fornøyd med resultatet til slutt. Her er resultatet. Jeg måtte pakke kniven inn i papir for at den ikke skulle få riper under sagingen.

Prøveborring

Bilde
I kunst og håntverks-timen i dag har jeg prøveborret! For før jeg kunne begynne å borre hull til kniven i det virkelige emnet mitt, måtte jeg øve. Jeg får tross alt bare en sjanse. Det jeg gjorde da var å bruke "øve-emner" laget av ..... som ikke egner seg som virkelige knivemner til å øve på borre i. Men før jeg kunne begynne på selve borringen, måtte jeg markere hvor jeg skulle borre. Det gjorde jeg ved å finne midten på toppen av emne, markere hvor bred kniven var, og deretter videreføre strekene fra punktene og nedover langsidene. Jeg tegnet også skrålinjer fra punktene som viste knivens bredde og innover mot midten. For siden tangen på kniven blir smalere, må hullet den skal oppi bli smalere, og jeg må derfor borre på skrått innover, og det kunne blitt utfordrende å gjøre uten streker. Når jeg borret, måtte jeg først borre rett ned i midten av emnet, deretter på skrå og innover mot midten, og så til slutt bare borre lenger og lenger inn mot midten for å gjøre hullet ...

Valg av emne og skaft til kniven

Bilde
Nå har jeg endelig valgt hvilket emne og knivblad jeg skal bruke til kniven. Valget av blad falt på "Helle symfoni". Bladet er 9 cm langt, og akkurat det jeg hadde i tankene når jeg så for meg kniven. Jeg fikk bladet i forrige uke, og jeg var veldig fornøyd med både utseende og størrelsen. Valget av emne falt på en tresort kalt Cocobolo, som er et tropisk treslag fra Sentral-Amerika. Jeg er spesielt fornøyd med emne mitt fordi det består av to farger, noe som jeg ville ha fra starten av, men ble for vansklig å lage selv. Og da var det greit at det fantes et treverk med to farger helt naturlig. Siden emne er ganske stort, er planen å kutte av en cm eller to på begge sider, på den måten vil begge fargene i treverket vises bra. Her ser man ganske tydelig de to fargene i treverket øverst i bildet.

Besøk av Leif Nøsen

Bilde
Forrige fredag fikk vi besøk av Leif Nøsen, en av de mest kunnskapsrike personene i nærområdet innenfor knivlaging, og medlem av Fannefjord knivforening. Han hadde med seg en hel bunke med selvlagde kniver, og material. Og gav oss både mange nyttige tips og triks i hvordan man lager kniv, og en del informasjon om knivens historie. Det var et veldig nyttig besøk, der jeg fikk både inspirasjon om hvordan kniven min skal se ut, og nyttig bakgrunnsinformasjon om hva kniv egentlig er. Her er noen bilder fra besøket:

Litt om knivens historie

Bilde
Kniver har blitt tatt i alminnelig bruk i Norden helt ifra Steinalderen. Og var allerede da brukt både som et redskap, og i forbindelse med jakt. På den tiden var knivene som oftest laget av tre, bein, flint, eller annen stein. Men etter hvert, da mennesker lærte seg å smelte og forme metall, ble det laget kniver både av bronse, og senere også stål. Kniven har en lang historie, og var f.eks. grunnlaget for andre våpen som sverd og spyd, i tillegg til at den er det eldste spiseredskapet, og ble tatt i bruk  lenge før den ble kombinert med gaffelen. I dag finnes det kniver i utallige former og utførelser over hele verden, og her er noen av de: Flintkniv fra Steinalderen https://www.google.no/search?hl=no&biw=1280&bih=615&tbm=isch&sa=1&q=flint+kniv&oq=flint+kniv&gs_l=psy-ab.3..0i19k1l4.6787.14010.0.14153.27.16.0.0.0.0.155.1170.7j4.11.0....0...1.1.64.psy-ab..16.9.949.0..0j0i10k1.agQSsg40ukk#imgrc=fwKlUWY8Jreb2M: Østerskniv https://...

Jeg har bestemt meg!

Etter mye frem og tilbake, har jeg endelig bestemt meg for hva mitt sluttprosjekt i KU&HÅ skal være. Jeg skal lage kniv! Har vært innom flere ideer, både dukkehus og syprosjekt, men valget falt på kniv, fordi  jeg tror jeg kommer til å sitte igjen med et godt resultat, og fordi det er en gjenstand jeg kan ha for resten av livet. Planen så langt er å lage en brukskniv som jeg kan ha med på turer og sånn. Det vil si at den ikke kan være så stor, sånn at den skal være praktisk å ta med seg, men den må også være stor og solid nok til å spikke og skjære med og sånn. Jeg skal prøve å oppdatere bloggen nesten hver uke, slik at det er mulig å følge utviklingen til kniven min. Det er bare å følge med!😊